Eix Sarrià

Eix Sarrià

Manifest conjunt del Comerç Català

31 de març de 2020

Petició de més mesures econòmiques, suspensió de tributs, ampliació del crèdit bancari i flexibilització de l’accés a les mesures adoptades

 
Barcelona Comerç amb la resta d’entitats i associacions del sector comerç han subscrit el document en què insten al Govern central a ampliar les mesures econòmiques anunciades per tal d’injectar “liquiditat directa” al comerç a través de la suspensió de tributs, pagaments a la seguretat social, l’ampliació del crèdit bancari i d’ajuts al pagament de lloguers.

El manifest, encapçalat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, l’han subscrit a més de Barcelona Comerç, PIMEC Comerç, Foment Comerç, l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Consell de Gremis, RETAILCAT, Comertia, CECOT Comerç, Barcelona Oberta, Fundació Comerç Ciutadà, FECOM Lleida, FOEG Girona, el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació, Asociación Nacional de Empresas de Distribución a Catalunya (ANGED) i l’Asociación Española de Supermercados a Catalunya (ACES)

L’estat d’alarma ha prohibit l’activitat del 54% del comerç, que suposa el 49% de la facturació del sector i ocupa al 45% dels treballadors i ha provocat la dràstica davallada de vendes de molt comerç que ha pogut obrir. Això ha significat el tancament de 48.000 establiments, on treballen 144.000 persones, i amb una facturació agregada de prop de 20.000 milions d’euros l’any. El sector comerç representa el 16% del PIB a Catalunya.

Recordant que el sector comerç representa el 16% del PIB a Catalunya i ocupa a 600.000 persones:

  • Actualment a Catalunya hi ha 101.216 establiments comercials (13,33 establiments per cada 1.000 habitants, 2 punts per sobre de la mitjana estatal), i el 99,8% de les empreses del sector són micro, petites o mitjanes.
  • Dels treballadors del sector comerç, que  representen el 15% d’ocupats de Catalunya, amb 600.000 persones ocupades, 320.000 treballen en comerç al detall i la resta a l’engròs.
  • El total d’autònoms del comerç al detall són 76.000 (1 de cada 4 ocupats), i sumant el comerç a l’engròs, el nombre s’eleva als 121.968. En el seu conjunt, com hem comentat, el sector comerç representa el 16% del PIB a Catalunya.
  • I que Catalunya compta amb 32.000 comerços d’alimentari que estan treballant a màxima capacitat. El sector de comerç, especialment alimentació, està fent una gran feina a tot el territori i des de tots els formats, proveint a la població i prioritzant la població més vulnerable.

Barcelona Comerç juntament amb el Departament d’Empresa i Coneixement i altres entitats i associacions del sector comerç a Catalunya, han signat un manifest unitari on clamen al Govern central que ampliï les mesures econòmiques anunciades davant la “situació d’extrema urgència” que està patint el sector.

El manifest -impulsat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i  que s'ha fet arribar a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Ángeles Maroto- assenyala que “en una situació així d’extraordinària fan falta mesures igualment extraordinàries”, i afegeix que “és indispensable mitigar l’impacte econòmic de la crisi sanitària i preservar el màxim nombre de comerços i establiments”. Per fer-hi front, el document reclama al Govern central accions per injectar “liquiditat directa” a través de la suspensió de pagament de tributs, seguretat social i autònoms per un període mínim de quatre mesos, l’ampliació del crèdit bancari fins 100.000 euros, i ajuts al pagament de lloguers d’establiments i instal·lacions empresarials.

Així mateix, el sector comerç en ple insta a “la flexibilització de les condicions d’accés” a les mesures financeres adoptades “per tal d’incloure empreses i professionals autònoms del sector comerç tant els que han hagut de tancar, com els qui han vist reduïda significativament la seva facturació”.

 Finalment, reclamen “agilitat i immediatesa” en la posada en marxa de totes les mesures davant “l’extrema urgència que necessiten empreses i professionals autònoms, així com “garantir el compromís del sistema bancari en el seu impuls”.

 

(Podeu llegir el manifest complet al final d'aquesta nota)


Barcelonna Comerç
@eixosbcn
#FentBarriFemCiutat

Els nostres socis

FORN SARRIA
FARMACIA VILLANUEVA
JC APOTECARI
BAR TOMAS
SUSO
OTOMI
EL PATIO DE ATRAS
Carregant...
x
X